Szukasz psychologa w Katowicach? Nasza poradnia i gabinet zagwarantuje Ci pomoc!

Trawienie

Układ trawienia składa się z jamy ustnej, ślinianek innych gruczołów, przełyku, żołądka, trzustki i jelit, okarm trawiony jest w jamie ustnej, w żołądku i je- itach za pomocą soków trawiennych, wydzielanych rzez gruczoły. Trawienie polega na rozłożeniu pokar- u na prostsze substancje chemiczne, które mogą być atwo przyswojone przez organizm. Wchłanianie tych ubstancji dokonuje się głównie w jelicie cienkim, rzedostają się one do krwi przez naczynia włosowate, żyły doprowadzają je następnie do wątroby. Poje- yncze komórki odżywiane są przez substancje za- arte w płynie pozakomórkowym, który przesącza się naczyń włosowatych, opływa żywe tkanki i jest usu- any w postaci limfy. Pokarm jest niezbędny dla trzymania ciepłoty ciała, dla wytwarzania energii raz rozwoju i regeneracji tkanek. Dobrze ułożona ieta zawiera prawidłowe proporcje białek, węglowo- anów, tłuszczy, soli mineralnych, witamin i wody. iędzy poszczególnymi ludźmi występują różnice zapotrzebowaniu na pokarm. Różnorodna jest praca, aką wykonują i różne są ich potrzeby w zakresie ja- ości i ilości pokarmu. Niewłaściwa dieta wpływa nie- iedy na choroby wieku starczego. Samotny starszy złowiek, który nie dba o siebie, często stosuje dietę ieprawidłową (zwłaszcza pozbawioną witamin i od- owiedniej ilości białka), co czasem powoduje poważne horoby. Czas trwania procesu trawienia ma duże zna- zenie. W znacznym stopniu przebiega on automatycz- ie. Wydzielanie śliny i soków trawiennych rozpoczy- a się bezpośrednio przed spożywaniem pokarmów. Na petyt i trawienie wpływają również czynniki psy- hiczne. Mniejsza wrażliwość zmysłów powonienia i smaku u starszych osób może być przyczyną gorszego apetytu, a w konsekwencji słabszej reakcji trawienia. W jamie ustnej pokarm jest rozdrabniany i przygotowywany do wprowadzenia do żołądka. Jednocześnie wrażenia smakowe, węchowe, dotykowe i cieplne powodują właściwe reakcje w postaci żucia i połykania. U starszych ludzi ślina wydzielana jest słabiej, a smak i węch mniej wrażliwe. Dla zapewnienia właściwej diety trzeba zatem przykładać większą wagę do sposobu przyrządzania pokarmów i ich wyglądu, zwłaszcza że ludzie starsi są przyzwyczajeni do potraw tradycyjnych. Słabsze mięśnie twarzy i braki w uzębieniu powodują, że pokarm jest gorzej przeżuwany, co trzeba uwzględniać przy doborze potraw.

Na trawienie wpływa także stan emocjonalny człowieka. Dobrze wiadomo, że wzburzenie, gniew czy strach pogarszają apetyt bądź wywołują nudności i wymioty. Podniecenie powoduje bowiem zakłócenia w czynnościach autonomicznego układu nerwowego i układu wydzielania wewnętrznego, co wpływa na trawienie. Objawy nerwicowe mogą powodować podrażnienie żołądka i obstrukcje, a także brak apetytu albo, przeciwnie, łakomstwo. Chociaż ludzie starsi skarżą się na niedomagania w trawieniu częściej niż młodsi, nie wydaje się, aby przy normalnym procesie starzenia się zmiany w trawieniu były znaczne. Gorsze trawienie jest wynikiem wydzielania mniejszej ilości śliny i soków żołądkowych, a wraz z nimi enzymów, które są katalizatorami i regulują w organizmie wiele reakcji chemicznych. Układ trawienny jest jednak w ogóle bardziej odporny i mniej podatny na starzenie się niż inne narządy i układy.

Trzustka dostarcza enzym zwany amalazą w ilości dostatecznej dla trawienia węglowodanów nawet wówczas, gdy zmniejsza się zawartość ptyaliny w ślinie. W miarę wieku zmniejsza się ilość lipazy, substancji ydzielanej przez trzustkę, co może powodować górze przyswajanie tłuszczy. Wątroba i woreczek żółcio- y nie podlegają prawie zmianom przy normalnym procesie starzenia się, są to natomiast narządy bardziej odatne na choroby.

Podobne Artykuły

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.